domingo, 19 de agosto de 2012

Se activa la nueva ordenanza del Ayuntamiento de Barcelona que prohíbe ofrecer y demandar servicios sexuales en las calles de Barcelona





Barcelona ja aplica l'enduriment de l'ordenança de civisme contra la prostitució de carrer amb multes més elevades, sobretot als clients. De moment, però, la Guàrdia Urbana només informa dels canvis.

MARIA ORTEGA

BARCELONA. | Actualitzada el 17/08/2012 00:00

La prohibició de la prostitució als carrers de Barcelona ja és total, després que ahir el Butlletí Oficial de la Província publiqués l'enduriment de l'ordenança de civisme aprovat, al juliol, amb els vots de CiU i PP. La nova normativa, que ha generat un fort rebuig entre la resta de grups municipals i les associacions de suport a les prostitutes, elimina l'avís previ a la sanció a les persones que demandin o ofereixin serveis sexuals a l'espai públic i eleva l'import de les multes, que seran especialment altes per als clients. De fins a 3.000 euros.

L'Ajuntament ha previst, però, un període de gràcia, en què només s'informarà les persones de la infracció que estan cometent i començarà a aplicar el nou barem de multes a partir del setembre. Per l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, aquest pas és una mostra de "coherència" en la línia d'abolir el que no es cansa de repetir que és "l'esclavatge del segle XXI". Remarca, això sí, que els resultats no es veuran en quatre anys i que el que fa Barcelona és llançar un avís al món: "No volem ser la ciutat de l'explotació sexual". Per al grup municipal d'ICV-EUiA, el gir, en canvi, no és més que una mostra més de la "deriva repressora" de CiU. Els ecosocialistes s'han mostrat des del principi i, de la mà de PSC i Unitat per Barcelona-ERC, durs amb la nova aliança CiU-PP per endurir la persecució de la prostitució de carrer. Alerten que el canvi complicarà més la situació de les dones explotades.

A partir del setembre, les sancions podran arribar fins als 3.000 euros en el cas que la policia enxampi algú mantenint relacions sexuals retribuïdes a qualsevol punt de la via pública. Sense matisos i sense cap mena d'alerta prèvia a la sanció. En el cas de trobar un client en el moment de negociar serveis sexuals, la multa podrà ser de fins a 1.200 euros i s'encarirà fins als 1.500 si la sol·licitud té lloc a menys de 200 metres d'un centre escolar. Rebran el mateix tracte les persones que amb la seva conducta afavoreixin la prostitució.

Fer "invisible" el problema

L'ordenança també recull multes per a les prostitutes si se les enxampa oferint o acceptant prestar serveis sexuals al carrer. En aquest cas, però, les sancions són més baixes i es preveu que les dones que ho vulguin les puguin commutar per cursos de reinserció laboral. Una via que no convenç ni els grups de l'oposició -més enllà del PP, que és qui ha liderat el canvi normatiu-, ni les entitats de suport a les prostitutes, ni la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que alerten que aquest enduriment complicarà l'ajuda a les dones explotades.

De fet, Vilà, que recorda que la mateixa direcció de prevenció i seguretat del consistori va desaconsellar aquest enduriment, rebutja el canvi normatiu perquè és "massa lineal" i assegura que el que busca és, sobretot, "fer invisible la prostitució".

"El que volen és que no es vegi, però amb aquest canvi no acabaran amb la prostitució al carrer, sinó que s'abocarà les dones que ja estan explotades a haver d'assumir més pagaments i a estar encara més amagades", assegura Montse Neira, que és treballadora sexual i col·laboradora de l'associació Genera de suport a les prostitutes. Ella es va iniciar en el món de la prostitució amb 28 anys i per "necessitat extrema". Ho va fer, inicialment, en situació d'explotació, però després va obrir el seu pis i s'hi va seguir dedicant ja com a opció personal. Ha estudiat una carrera i creu que s'han d'oferir possibilitats formatives a les dones que es veuen abocades a la prostitució. Opcions que vagin més enllà dels cursos de reinserció.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.